Btw-decembervoorschot: definitieve afschaffing vanaf 2021

Gepost op 06/12/2021

Door de coronacrisis moest je in 2020 geen decembervoorschot betalen.  De federale regering heeft beslist om het decembervoorschot vanaf 2021 definitief af te schaffen.

Waarover gaat het?

Het decembervoorschot was - de naam zegt het zelf - een voorschot op btw die je verschuldigd was in december of het vierde kwartaal.  Zowel maandaangevers als kwartaalaangevers waren dus verplicht om zo'n voorschot te betalen.

Het decembervoorschot moest in principe elk jaar uiterlijk op 24 december op de rekening van de btw-administratie staan.  Vanaf 2021 heeft de regering beslist dit definitief af te schaffen.  Je moet dus geen rekening meer houden met het betalen van een eventueel voorschot.  Dit geldt voor alle btw-plichtigen die periodieke btw-aangiften indienen.  Er zijn verder geen voorwaarden aan verbonden.

Uiteraard blijven de gewone belastingstermijnen wel nog van toepassing.  Eventuele te betalen btw-saldo's uit de aangiften van december of het vierder kwartaal van 2021 moeten uiterlijk 21 januari 2022 betaald zijn.

Meer info, mail naar camfisc@campe.be.