Opgelet: Wie voor vaccinatie-oproep 'My e-box' activeerde: voortaan komen je boetes en belastingbrief ook daar toe.

Gepost op 08/12/2021

Zo ging je meteen ook akkoord dat de aangesloten overheidsdiensten voortaan alleen nog maar digitaal met jou communiceren en niet meer via papier.  en die melding heeft niet iedereen gezien.

Wij kregen bericht van een aantal klanten hoe ze compleet uit de lucht vielen toen ze een aanmaning kregen omdat ze een belasting of boete nog niet hadden betaald.  Blijkbaar hadden ze de 1ste uitnodiging tot betaling gekregen in My e-box, die ze in het voorjaar installeerden om op de hoogte te worden gebracht wanneer ze aan de beurt waren voor hun coronavaccin.

My e-box?

My e-box is je digitaal communicatiemiddel met de overheid.

Er maken al zo'n 200 overheidsdiensten van alle niveau's, federaal, Vlaams maar ook gemeentelijk, daarvan gebruik.  Enkele voorbeelden: Fod Financiën, stuurt je belastingbrief, RVA communiceert langs daar, diensten van Het Groeipakket (vroegere kinderbijslag), zelfs je boetes komen in die mailbox binnen en je aanvraag tot betalen van je onroerende voorheffing.

Je kan de mailbox installeren via onder andere CSAM, het e-governmentplatform of je kan hem linken aan Doccle, Mijn Burgerprofiel, Trusto en de apps van Bpost bank en KBC.

Tijdens het installeren van die mailbox krijg je op een bepaald ogenblik ook de melding dat je voortaan enkel nog maar digitaal communiceert met de overheidsdiensten die al gebruik maken van My e-box.  Ook in de handleiding van My e-box staat letterlijk: "Als je My e-box activeert, kies je ervoor om communicatie van de aangesloten overheidsdiensten digitaal, en niet langer op papier, te ontvangen."

Elke dag in My e-box kijken om te zien of de overheid niet te melden heeft?

Het is zeker cruciaal om op de hoogte te zijn wanneer er nieuwe berichten in je My e-box toekomen. Tijdens het registratieproces kan je een emailadres invoeren zodat je verwittigd wordt wanneer een nieuw document beschikbaar is in My e-box of wanneer een ongelezen document verwijderd zal worden.

FOD Beleid en Ondersteuning hecht ook belang aan je privacy, en in overeenstemming met de Algemene Vordering Gegevensbescherming, ben je niet verplicht om een e-mailadres op te geven.  Maar door geen ander e-mailadres te geven, zal je dus geen meldingen van nieuwe My e-box berichten ontvangen en word je geacht om regelmatig zelf je My e-box te raadplegen.

Nog geen meldingsmail-adres doorgegeven?

Dan kan je nog steeds via je profiel in My e-box een adres doorgeven waarlangs je wordt verwittigd wanneer er iets in je overheidsmailbox arriveerde.

Toch liever alles op papier hebben?

Meest drastische is My e-box weer deactiveren.  Als u de mailbox consulteert via My e-box, deactiveert u beste via uw profiel.  Als je My e-box gebruikt via Mijn Burgerprofiel, Doccle, Trusto, KBC of BPOSTBANK, kan je best contact opnemen met hun helpdesk.

Toch willen we pleiten voor het gebruik van My e-box.  Het is veilig en duurzaam - denk maar aan al die dikke belastingbrieven die niet meer moeten worden gedrukt.

Info: www.myebox.be/nl

Vragen: camfisc@campe.be