Verplicht aanduiden bestuurder verkeersboete bedrijfswagen

Gepost op 09/11/2022

Wanneer u een verkeersboete heeft nav een verkeersovertreding met een bedrijfswagen op naam van de vennootschap, bent u wettelijk verplicht om binnen de 15 dagen na verzenddatum van de verkeersboete, justitie te informeren wie met het voertuig reed op het moment van de overtreding.

Ook als de verkeersboete netjes betaald werd maar u niet doorgeeft wie achter het stuur zat, loopt u het risico op verdere vervolging.  De extra boete die daarbij hoort, bedraagt € 509.

Als u de bestuurder niet kent, moet u meedelen welke persoon verantwoordelijk is voor het voertuig.  De persoon die u aanduidt, ontvangt daarna een aparte brief om de boete af te handelen.

De procedure hiervoor staat letterlijk in 3 stappen uitgelegd op de verkeersboete.  De identificatie van een bestuurder in openstaand dossier kan digitaal in orde gebracht worden.

Justitie doet wel een toegeving, om te voorkomen dat sommige ondernemers of zelfstandigen meerdere keren 509 euro moeten betalen. “Rechtspersonen die verschillende keren in de fout gingen, ontvangen momenteel slechts één minnelijke schikking. Zo krijgen ze de mogelijkheid om alle andere verkeersovertredingen van 2021 en 2022 te regulariseren door de bestuurder te identificeren via de website www.justonweb.be/fines.”

Opgelet: er circuleren vaak valse mails.  Controleer steeds het emailadres vanwaar de mail afkomstig is.

Boete%20mini.JPG